Meer met Minder Moeite - Leven of geleefd worden

op maandag 15 januari 2018
Steeds meer en steeds vaker hoor je: ik ben moe, ik ben druk, ik voel me opgejaagd. Niet alleen van mensen met pijn, maar ook gezonde mensen klagen over een chronisch gebrek aan tijd. Feitelijk is de arbeidstijd de laatste 40 jaar drastisch verkort, de werkomstandigheden zijn verbeterd en je hebt dus meer vrije tijd.

Hoe komt het dat je met meer vrije tijd, minder tijd over houdt?

C.N. Parkinson heeft een simpele wet geformuleerd:

Activiteiten vullen de tijd die ervoor staat.

Deze wet houdt in dat activiteiten langer duren, naarmate er meer tijd voor is. Hoelang een activiteit duurt, heeft meer te maken met de tijd die je ervoor uittrekt, dan met de aard van de activiteit. Met andere woorden: je houdt nooit tijd over!

Ga eens na hoeveel tijd je in het weekend nodig hebt om toilet te maken en te ontbijten? Doe je dat door de week niet in minstens de helft van die tijd? Pensionado’s zijn ze op hun manier soms nog best druk. Zij vragen zich af hoe ze naast hun huidige activiteiten in het verleden ook nog tijd hadden om te werken. Ze worden steeds drukker met steeds minder. Wil je iets van iemand gedaan krijgen? Vraag het aan iemand die weinig tijd heeft en veel doet. Zo iemand ziet altijd wel mogelijkheden. Degene die druk is met weinig, ziet altijd problemen.

De wet van Parkingson blijkt ook bij vergaderingen. Ook een vergadering duurt net zolang als er tijd voor is uitgetrokken: een half uur, één uur, twee uur, de tijd komt altijd vol, er is nooit tijd over. Er wordt steeds meer en steeds langer vergaderd en steeds minder bereikt. Meer tijd hebben, betekent minder presteren. Als je het druk hebt, dan moet je anders gaan werken, slimmer en effectiever. Het heeft in ieder geval geen zin om meer tijd uit te trekken voor diezelfde activiteiten.

Vraag jezelf regelmatig af, waar je druk mee bent en waarom? Leg de verantwoordelijkheid voor je leven niet te veel in de handen van anderen. Jij bepaalt of je je laat opjagen, jij bepaalt hoe druk je je maak, jij bepaalt waar je je allemaal voor verantwoordelijk wilt voelen. Druk zijn is niet een kwestie van tijd, maar een kwestie van keuzes maken. Je denkt misschien te vaak als ik tijd heb, dan ga ik goede dingen doen. Helaas, als je wacht met het doen van goede dingen tot je er tijd voor hebt, dan kun je wachten tot je een ons weegt. Voor goede dingen moet je tijd maken. Het is verbazingwekkend hoe vindingrijk en efficiënt je wordt als je minder tijd uittrekt voor wat je moet doen en meer tijd uittrekt voor wat je wilt doen.

Hoe minder tijd je kunt\wilt besteden aan je dagelijkse rompslomp, des te meer tijd krijg je voor een goed gesprek, voor een wandeling in de natuur, voor het luisteren naar muziek of het lezen van een gedicht.

Tijd ook voor rust en lekker niets doen. De accu vullen. Alleen maar werken? Zonde van de tijd.