Angst voor ongedierte

Spinnen, muizen, vlooien, rupsen, slangen, alles wat kruipt en wriemelt boezemt angst in en kan leiden tot regelrechte paniek. Vakanties worden moeilijk, kamperen onmogelijk. Voortdurend oppassen, alsmaar schoonmaken.

Maak een studie van deze diersoorten. Onbekend maakt onbemind. Verzamel foto’s en afbeeldingen. Door regelmatig deze dieren te zien, ook al is dit in een boek leidt tot angstreductie. Het bekijken van CD’s is een volgende stap, je ziet ze dan bewegen. De volgende stap is de dierentuin.

De kinderen van een kennis van mij hebben een rat als huisdier. Dit heeft heel goed gewerkt voor hun buurvrouw, die panisch was voor muizen. Haar kinderen liepen over van enthousiastme voor de rat van de buren. Deze buurvrouw wist dat ze de angst voor muizen van haar moeder had, die er ook als de dood voorwas. Zelf wilde ze haar angst niet doorgeven aan haar kinderen. Na een half jaar hadden haar kindern ook een rat en na nog een half jaar vond de buurvrouw het ook een lief huisdier, dat ze zelfs ook kon aaien en knuffelen. Dus ook hier geldt weer: zoek het ‘gevaar’ op en verander je afkeer in bewondering en liefde.