Ziekte-angst

Angst voor ziekte en dood kan extreme vormen aannemen. Het leidt veelal tot veelvuldig bezoek aan doktoren en specialisten. Voortdurend bezig zijn met het lichamelijk functioneren, het opnemen van de hartslag of het meten van de bloeddruk, maakt je bezorgdheid aldoor maar groter. De bekendste angsten zijn een hartfobie en extreme angst voor kwaadaardige tumoren. Soms zijn deze angsten in de hand gewerkt door het bestaan van hartklachten of kanker bij vrienden of familieleden. Je bent daardoor extra bewust geworden van het feit dat deze ziekten en kwalen bestaan en iedereen kunnen treffen. Het kan ook zijn dat je een onschuldige hartritmestoornis hebt, maar dat is - onschuldig of niet - wel enorm beangstigend is. Ook een aanval van hyperventilatie kan heel veel paniek veroorzaken en associaties oproepen aan een hartaanval. Is de angst er eenmaal, dan is het heel moeilijk niet aan deze angst toe te geven. Het is dan verleidelijk allerlei onnodige maatregelen te nemen, zoals het vermijden van traplopen of het willen vermijden van emotionele stress. Allerlei onderzoeken en geruststellende woorden van specialisten kunnen deze angsten niet weg nemen. Een eenmalig check-up is in orde. Elke volgende medische check-up geeft hooguit enige tijd verlichting, maar daarna komen de angst en de onzekerheid weer opzetten.

Het is duidelijk dat de aandacht voor de mogelijkheid dat je deze ziektes misschien hebt of kunt krijgen, de kern is van het ontstaan en het voorbestaan van deze angst. Toegeven aan de angst en de onzekerheid te verminderen door onderzoek te laten plaats vinden of door een medicus te raadplegen, maakt deze angst alleen maar groter. Geruststellen is geen oplossing, leren leven met onzekerheid wel.

Je verandert door geruststelling te zoeken in een echte hypochonder (iemand die geobsedeerd bezig is met zijn eigen gezondheid en voortdurend vreest, dat er van alles met hem mis is). Het besteden van aandacht aan de hartslag of de bloeddruk leidt automatisch tot verandering (versnelde polsslag, hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk).

In geval van een knobbeltje is het natuurlijk juist een arts te raadplegen. De meeste gezwellen zijn goedaardig, maar ook als er iets kwaadaardigs wordt geconstateerd, is het goed dit de juiste aandacht te geven, niet meer en niet minder. De juiste aandacht is dat je ook nu weer kenbaar maakt dat je een angstprobleem hebt. Dat je in de verleiding komt voortdurend je gezondheid te controleren, maar dat je daar van af wilt komen. Bespreek deze angst met je huisarts. Als hij je op vaste tijden ziet, met steeds grotere tussenpozen, dan kun je wellicht je vertrouwen in jezelf en je gezondheid terugwinnen.