Dwanggedachten

Je gedachten zijn vrij. Een ander kan niet bepalen hoe en wat je moet denken. Je kunt mensen gevangen nemen en ze van hun vrijheid beroven. Je kunt controleren wat iemand doet en wat iemand zegt, maar niet wat iemand denkt. Hierdoor lijkt het dat je te allen tijde kan bedenken wat je wilt. Vandaar dat vele mensen je in hun argeloosheid en onwetendheid de raad geven: Denk positief!

Helaas, sombere en angstige gedachten laten zich niet zomaar verdrijven, hoe graag je dat ook wilt.

Annie R., apothekersassistente, leidde een vrij zorgeloos en gelukkig leven, totdat ze in de krant las dat in Zierikzee patiënten de verkeerde medicijnen hadden meegekregen van de apotheek en drie mensen overleden waren. Plotseling realiseerde ze zich dat ze een gevaarlijk beroep had . Patiënten met suikerziekte, hartpatiënten e.a. kunnen sterven als ze de verkeerde medicatie krijgen. Stel, dat je je vergist bij de samenstelling van een medicijn, stel dat je de dosis verkeerd kiest, stel dat je de medicatie van meneer A. verwisselt met die van mevrouw B. Annie nam zich voor minder zorgeloos te zijn en extra te letten op wat ze deed.

De volgende dag was ze hypergeconcentreerd, controleerde zichzelf en kwam doodmoe thuis. Ondanks de vermoeidheid kon ze de slaap niet vatten: Was de bereiding van de medicatie wel goed gegaan, had ze de juiste namen bij de juiste medicatie gedaan, hoe was dat met meneer Jansen en de heer Smulders? Ze sliep slecht en ging moe naar het werk. Dat ging ten koste van haar concentratie. Opeens had ze een idee. Ze zou Sylvia, haar collega, vragen haar werk te controleren.

Sylvia keek verwonderd toen Annie vroeg haar activiteiten te controleren, maar toen Annie vertelde dat ze moe was en concentratieproblemen had, vond Sylvia het goed. Na een paar dagen werd Sylvia nonchalanter en dat verontrustte Annie. Ze zou voortaan Sylvia nog even controleren. Liever één keer te veel dan één keer te weinig. Sylvia mocht het niet merken, maar dat was geen probleem. Helaas, na drie dagen zag Sylvia hoe Annie haar controleerde. Het was direct afgelopen. Sylvia stelde kort en bondig: Als je jezelf niet vertrouwt, wil ik je helpen; als je mij niet vertrouwt, niet. Annie besloot zichzelf dan maar weer te controleren. Soms twee, soms drie maal. Op een dag moest Annie bij haar baas, de apotheker, komen. Hij gaf te kennen niet tevreden te zijn over Annie. Alles duurde even lang, hij was haar getreuzel zat. Vroeger was ze vlot en slagvaardig en zo wilde hij dat en niet anders. Zijn woorden sneden door Annie's ziel. Alles had ze voor haar werk over, dag en nacht en dan dit! Hij moest eens weten hoeveel het haar kostte alles zo goed mogelijk te doen! Hoe gesloopt ze thuis kwam elke dag, hoe ze het hele weekeinde bij moest komen en dan haar serieuze werk “getreuzel” noemen! Ze zou zich echter niet laten kennen. Ze zou wat harder werken, wat langer, gewoon eerder beginnen en later weggaan. Niemand zou iets te klagen hebben over haar werk.

‘s Nachts kwamen echter steeds weer de twijfels: Had ze de medicatie van mevrouw Jansen en Fransen niet verwisseld? Weet je wat: Ze zou morgen tussen de middag even langs gaan bij mevrouw Jansen en vragen of ze de medicatie nog even mocht nakijken. Gelukkig bleek de volgende dag dat alles ok was.

De twijfels kwamen echter vaker en steeds vaker ging Annie even bij patiënten langs. Op een dag werd de apotheker gebeld: Wat dat voor een gedoe was in zijn zaak, dat de medicatie thuis gecontroleerd moest worden? Toen was het gebeurd: Annie kreeg ontslag.

Een krantenbericht over een ongelukkig voorval ging bij Annie R. een eigen leven leiden. Wat ging er mis? Had dit voorkomen kunnen worden?

Een tijdbom wordt niet onschadelijk gemaakt door oordopjes in te doen, zodat je het tikken niet meer hoort. Het onschadelijk maken van een tijdbom is een delicaat en zorgvuldig proces. Negatieve gedachten gaan niet weg door ze weg te duwen. Ze dienen ontleed en onschadelijk te worden gemaakt en vervangen te worden door iets beters. 

Dale Carnegie vergelijkt negatieve gedachten en peikergewoontes met lucht in een fles. Wanneer je de lucht uit een fles probeert te halen met een vacuümpomp, dan is dat hard pompen en er maar weinig voor nodig of de fles zit weer vol lucht. Er is een betere, simpele en gemakkelijke manier om de lucht uit de fles te verwijderen, waarmee je teven voorkomt dat de lucht er zo weer in terugkomt. De methode? Je vult de fles met water, de lucht gaat eruit en komt niet meer terug. Zo raak je je vervelende gedachten niet kwijt door je te proberen je verstand vacuüm te pompen. Het is beter je geest te vullen met interessante, boeiende gedachten en beelden. Je piekert minder, wanneer je iets beter te doen hebt.