Smetvrees

Je voortdurend vies voelen, angst voor bacterien leidt tot oeverloos, eindeloos wassen en poetsen. Belangrijk is dan een situatie te creëren, waarbij je je eigenlijk al dat poetsen niet kunt veroorloven.

Mireille van Vlaanderen was secretaresse. Een beroep waarbij voortdurend netheid en accuratesse worden gevraagd. Je bent in staat om na elke kandruk en na elk contact met een deurknop je handen te wassen. Mireille wilde daar kostte wat kost van af. Zij was gek op kinderen. In de vakantie ging ze werken bij kinderen met het syndroom van Down (Mongooltjes). In die setting was het voor haar onmogelijk toe te geven aan haar smetvrees. Na een paar verschrikkelijke dagen was ze erdoor heen.

Wat waren de werkbare ingrediënten? Ten eerste: Er is minder smetvrees, als je iets beters hebt te doen. De liefde voor kinderen, het werken met mongooltjes, is zo intensief dat je geen tijd hebt om na te denken over of je wel of niet smetloze handen hebt, Het wordt opeens minder belangrijk, omdat je het minder aandacht kunt geven. Mireille zorgde voor concurrerende prikkels. Vervolgens zocht zij  het probleem op. Het vermijden van angst leidt altijd tot meer angst.