Chronische pijn

Als de medische wetenschap schaakmat staat, als je hoort dat je pijn therapieresistent is, dat je er maar mee moet leven, wat dan? Ben je dan verslagen door de pijn? Ben je dan veroordeeld tot een leven van lijden, van inactiviteit, van doelloosheid, van woede en machteloze wanhoop?

Steeds meer patiënten hebben bewezen dat dit niet het geval hoeft te zijn. Zij zijn op een andere, nieuwe manier met de pijn aan de slag gegaan. De pijn had hen vaak volledig in de greep, maar ze zijn teruggekomen en hebben uiteindelijk de pijn op de knieën gekregen. Zij zijn hun eigen therapeut geworden.

Je doelstelling is dan niet: Hoe kom ik van de pijn af?, maar: Hoe kan ik ondanks mijn pijn toch nog een waardevol leven leiden? Wanneer je erin slaagt op gedoseerde inspanning rustgevende ontspanning te laten volgen, kun je de pijn beter verdragen, zeker wanneer er daarnaast nog tijd is voor voldoende afleiding. Pijnvermindering is hierbij geen doel, maar een automatisch gevolg van de veranderingen die je doorvoert.